Kaikille omakotitalon ja erillistalon ero ei välttämättä ole selkeä, koska ne voivat ulkoisesti näyttää samalta, vaikka kyse onkin kahdesta eri talotyypistä.

Omakotitalo on oma kiinteistönsä, joka käsittää sekä maapohjan että rakennuksen ja on yleensä omalla tontilla. Omistajatiedot käyvät ilmi lainhuutotodistuksesta. Omakotitalon omistaja vastaa suoraan kaikista kiinteistöön liittyvistä veroista, maksuista ja kunnossapidosta. Esimerkkeinä näistä ovat kiinteistövero ja katumaksu jne.

Erillistalo tarkoittaa yhden asunnon sisältävää, asumiskäyttöön tarkoitettua rakennusta asunto-osakeyhtiössä. Asunnon hallinta perustuu osakkeisiin, joiden omistajuus käy ilmi isännöitsijäntodistuksesta. Yleensä yhtiöön kuuluu muitakin asuinrakennuksia ja taloyhtiö omistaa kiinteistön maapohjan ja rakennukset. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asuntojen omistajat vastaavat hallinnollisista vastuista ja rakennusten ulkoisesta kunnosta yhdessä ja myös tontin hoidosta päätetään yhdessä.

Nykyään on yleistynyt käytäntö, missä erillis-, pari- ja rivitaloasuntoja sisältävissä taloyhtiöissä yhtiöjärjestyksen liitekartassa määritetään kullekin asunnolle kuuluva oma piha-alue. Tämä tekee erillistalossa asumisesta omakotimaisempaa. Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla myös kirjattuna erityyppisiä kunnossapitovastuita, mitkä eroavat normaalista asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vastuunjaosta.

Erillistalo voi olla myös ns. kytketty erillistalo, missä esimerkiksi autokatos tai -talli kytkevät erillistalorakennukset toisiinsa.

Eroja muun muassa verotuksessa

Erillistalon ostaja maksaa oston yhteydessä asunto-osakkeista varainsiirtoveron, joka on kaksi prosenttia. Omakotitalon kiinteistön varainsiirtovero on neljä prosenttia kauppahinnasta, joten omakotitalon verotus on ostajalle hivenen korkeampaa kuin erillistalon.

Jos haluaa oman tontin ja talon, jossa kaikki tehdään itse, on omakotitalo hyvä valinta. Erillistalo sopii henkilöille, jotka haluavat omaa rauhaa, mutta jotka haluavat tuntea hyvin lähellään asuvat ihmiset ja jakaa tontin hoitamiseen kuuluvat työt.

Talotyyppi on ilmoitettava asuntoilmoituksessa

Erillistaloa ei saa markkinoida omakotitalona, vaan oikea talotyyppi pitää aina ilmoittaa myynti-ilmoituksessa. On tärkeää, että ostaja on selvillä, mitä talotyyppiä on ostamassa.

Mestalla on ennakkomarkkinoinnissa kaksi erillistaloa Helsingin Töyrynummen Himmelitiellä sekä myynnissä kolme rakenteilla olevaa erillistaloa Helsingin Oulunkylän Töllinmäessä.