Monelle omakotitalon ja erillistalon ero ei ole selkeä, koska ne voivat ulkoisesti näyttää samalta, vaikka onkin kyse kahdesta eri talotyypistä.
Omakotitalo on oma kiinteistönsä, joka on joko omalla tai vuokratontilla. Erillistalo tarkoittaa erillistä asumiskäyttöön tarkoitettua rakennusta asunto-osakeyhtiössä. Yleensä yhtiöön kuuluu muitakin rakennuksia ja kiinteistön omistaa asunto-osakeyhtiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki talojen omistajat vastaavat hallinnollisista vastuista yhdessä ja myös tontin hoidosta päätetään yhdessä.
Eroja muun muassa verotuksessa
Erillistalon ostaja maksaa ostonyhteydessä asunto-osakkeista varainsiirtoveron, joka on kaksi prosenttia. Omakotitalon kiinteistön varainsiirtovero on neljä prosenttia kauppahinnasta, joten omakotitalon verotus on ostajalle hivenen suurempi kuin erillistalon.
Jos haluaa oman tontin ja talon, jossa kaikki tehdään itse, on omakotitalo hyvä valinta. Erillistalo sopii henkilöille, jotka haluavat omaa rauhaa, mutta jotka haluavat tuntea hyvin lähellään asuvat ihmiset ja jakaa tontin hoitamiseen kuuluvat työt.
Talotyyppi on ilmoitettava asuntoilmoituksessa
Erillistaloa ei saa markkinoida omakotitalona, vaan oikea talotyyppi pitää aina ilmoittaa myynti-ilmoituksessa. On tärkeää, että ostaja on selvillä, mitä talotyyppiä on ostamassa.
Mestalla on ennakkomarkkinoinnissa kuusi yksitasoista erillistaloa Espoon Laaksolahdessa, idyllisessä Veininlaaksossa.