Merellinen Saunaniemi Saunalahden kaupunginosassa on sekä menneisyydeltään että nimistöltään mielenkiintoinen pala merenkulun historiaa.

Saunaniemen alue käsittää mereen työntyvän harjun, Kallvikinniemen, ja osan viereisestä laaksosta. Niemen kärjessä olevaan Magasinsuddeniin, joka on Espoon historiallisesti merkittävimpiä lastauspaikkoja, johtaa Makasiinitie. Tänne pääsi suurillakin aluksilla, ja jo niin varhain kuin 1700-luvulla sanottiin Espoonkartanon lastaus- ja laivanrakennuspaikan sijainneen Kallvikissä “aina”. Satama-ajoista muistuttavat kadunnimet Pakaasiranta ja Rahtitörmä.

Kauppamerenkulun lisäksi täällä oli salakuljetusta ja kätköpaikkoja Magasinsuddenin suunnassa sekä meressä että mantereella. Näistä ajoista muistuttaen Magasinsuddeniin vie Salakuljettajantie ja siitä haarautuu Kätköpaikantie. Lähellä rantaa olevan puiston nimi on Kylmänlähteenpuisto. Tämäkin nimi on osa merenkulun historiaa, sillä viileävetistä lähdettä puiston painanteessa on kutsuttu nimellä Kallkällan ja lähteen juomakelpoinen vesi oli merenkulkijoille elintärkeää.

Mestalla on myynnissä Saunaniemessä Kylmälähteenpuistoon rajoittuvalla tontilla paritaloasuntoja, joissa osasta ihastuttava merinäköala. Tutustu Tapulimäen kohteeseen tarkemmin!