Monet Mestan asunnoista on suunnitellut arkkitehti Konsta Lehti. Tällä hetkellä myynnissä olevista kohteista hänen suunnittelemiaan on Saunaniemen Tapulinmäki sekä Länsi-Pakilan Lepolantie 10.

Arkkitehtisuunnittelu ulottuu tontin käytön suunnittelusta ovenkahvaan

Arkkitehtisuunnittelua käytetään monissa rakentamisen vaiheissa, usein jopa ennen tontin ostopäätöstä. Tällöin arkkitehti laatii tontista käyttösuunnitelman, jotta voidaan arvioida, vastaako tontti rakennuttajan toiveita ja tarpeita.

Tavallisimmin tontti on kuitenkin jo hankittuna, jolloin arkkitehti suunnittelee asunnot lähtökohtina mm. toivottu pinta-ala jakauma asunnoille, niiden toiminnallisuus ja viihtyisyys, ilmansuunnat, rakennusoikeuden täysi hyödyntäminen ja esteettömyys. Esteettömyys edellyttää muun muassa, että autopaikalta pääsee pyörätuolilla kotiovelle asti. Ilmansuunnat tai näköala taas määrittävät pihan paikan.

Arkkitehtisuunnittelu ulottuu joissakin kohteissa myös sisustuksen yksityiskohtiin, kuten pintamateriaaleihin.

Ostajan pitää saada ostamilleen neliöille aidosti vastinetta

Pääkaupunkiseudun kalleus huomioon ottaen asuntojen suunnittelussa on tärkeintä hyödyntää neliöt tehokkaasti. Jos samat toiminnot saa mahdutettua pienempään tilaan, tulee asunnosta edullisempi ja se on silloin useamman ostajan ulottuvilla.

Muuntojoustavuus, eli se, että sama asunto joustaa pienillä muutoksilla elämäntilanteen mukaan, on myös tärkeää. Muuntojoustavuutta on esimerkiksi se, että sijoitetaan makuuhuone olohuoneen viereen siten, että yhteisestä tilasta saa suuremman, jos makuuhuoneelle ei enää ole tarvetta lasten muuttaessa kotoa. Tavoitteena on, että ostajan pitää saada ostamilleen neliöille aidosti vastinetta.

Mestan kohteista esimerkiksi Länsi-Pakilan Lepolantie 10 on sellainen, joissa makuuhuone on sijoitettu olohuoneen viereen, samoin kuin Saunaniemen Tapulimäen kohde.

Konsta Lehden tavoitteena on rakennusten pitkäaikainen kestävyys – asunnot, jotka kestävät aikaa. Se on myös Mesta Oy:n tavoite: rakentaa elämän kestäviä, arvonsa säilyttäviä koteja.