09 4777 880 mesta@mesta.fi

Pakila – hyvien yhteyksien rauhallinen pientaloalue

Pakila on rauhallinen pientaloalue, josta on hyvät yhteydet joka paikkaan. Pakila sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Helsinki-Vantaan lentokentälle pääsee nopeasti, mikä on tärkeää paljon matkustavalle. Alueen merkittävimmät liikenneväylät ovat Tuusulanväylä ja Kehä I. Matkustusaika bussilla keskustaan on noin puoli tuntia. Ensimmäisen asunnon Pakilaan Mesta Oy rakensi jo vuonna 1972.

 

Länsi-Pakila ja Itä-Pakila

Mesta Oy on rakentanut asuntoja Pakilaan jo 1970-luvulta asti. Nykyisin Pakila jakautuu Länsi- ja Itä-Pakilaan, jotka erottaa toisistaan Tuusulanväylä. Länsi-Pakila on pitkään ollut arvostettu ja haluttu asuinalue, jossa yhdistyvät pientaloalueen rauha, hyvät palvelut ja sujuvat yhteydet. Asuntojen arvo on Länsi-Pakilassa korkea, koska se kuuluu Helsingin halutuimpiin asuinalueisiin.

Tutustu Länsi-Pakilan kerrostaloihin täällä.

Palvelut Pakilassa

Pakilassa on apteekki, Alko, sekä mm. Lidl ja S-market. Aluetta palvelee kolme terveysasemaa: Oulunkylän, Paloheinän ja Maunulan terveysasemat. Päiväkoteja Pakilassa on lukuisia, samoin kouluja. Länsi-Pakilassa ja sen läheisyydessä toimii mm. Pakilan, Paloheinän ja Metsolan ala-asteen koulut, Pakilan yläasteen koulu, Pakilan Musiikkiopisto ja Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu sekä Solakallion koulu.

Ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet ovat Länsi-Pakilassa erinomaiset. Pirkkolan Urheilupuisto, Keskuspuisto ja Pakilan uimaranta ovat kaikki lähellä.

Pakin talo

Pakin talo on 1700-luvulta peräisin oleva hirsinen maalaistalo, joka on kunnostettu 1800-luvun asuunsa. Se on Helsingin kolmanneksi vanhin alkuperäisellä paikallaan seisova talo.

Pakin talo ei ole vain nähtävyys, vaan sitä voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Pakin taloa isännöi, hoitaa ja vuokraa Pakila-Seura ry.

Pakilan historiaa

Pakila on vanha Helsingin pitäjään kuulunut kylä. Kylän nimenä Baggböle on ollut käytössä jo 1400-luvulla. Suomenkielisenä mukaelmana tuli 1900-luvun alussa käyttöön ensin Pakinkylä, myöhemmin Pakila, joka virallistettiin 1946.

1800-luvun lopulle Pakinkylä oli varsin tyypillinen maalaiskylä. Silloisten tilojen nimiä on säilytetty Pakilan kadunnimistöön kuten Välitalontie (Mellangård), Muurimestarintie (Murmästars) tai Klaukkalantie (Klasas, Erikas, nykyisin Pakin talo).

Esikaupungiksi Pakila muuttui 1900-luvun alussa. Helsingissä jo varsin pitkälle kehittynyt teollisuus tarvitsi lisää työvoimaa, ja kun Helsinki ei pystynyt tarjoamaan työläisille asuntoja kaupungin alueelta, Pakinkylästä muodostui Helsingin teollisuuden työläisten asuma-alue. Pakila säilyi voittopuolisesti työläiskaupunginosana vuodesta 1945 aina 1960-luvun alkupuolelle saakka, jolloin väestönrakenteessa tapahtui selvä murros.

Muutamassa vuodessa Pakila muuttui työläiskaupunginosasta asumalähiöksi, jossa asutaan väljemmin ja suuremmissa asunnoissa kuin esikaupungeissa yleensä. Nykyään pakilalaiset ovat keskimääräistä korkeammin koulutettuja ja paremmin toimeentulevia kuin helsinkiläiset keskimäärin.

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.