fbpx
09 4777 880 mesta@mesta.fi

Töyrynummi-Tapanilan historiaa

Töyrynummi oli vuoteen 1986 asti Tapaninkylää, Tapanilaa ja aikoinaan ennen Helsinkiin liittämistä, osa Helsingin maalaiskuntaa. Alueella pidempään asuneet katsovat olevansa edelleen ”Mosa-laisia”.

Tapanilan ruotsinkielinen nimi Mosabacka tarkoitti alkuaan paikalla sijainnutta torppaa, josta tuli ratavartijan asunto ja myöhemmin aseman nimi.

Mosabackan aseman suomenkieliseksi nimeksi vahvistettiin v. 1925 Tapanila, koska se sijaitsi Tapaninkylässä (Staffansby). Aseman mukaan koko Mosabackan seutukunnasta alettiin käyttää myös suomalaista nimeä Tapanila.

Tapanilaa mainostettiin 1910 näin: ”Missä aiotte asua! Sananen niille, jotka kärsivät asuntokurjuutta pääkaupungissa.” A.B. Parkstad-Wanda-Puistokylä O.Y. osti syksyllä 1906 laajat alueet Tapanilasta ja alkoi seuraavana keväänä myydä siitä palstoja. Alueelle syntyi nopeasti vehreä puutarhaesikaupunki. Radan länsipuolen mäki on paremmin rakentamiseen soveltuvaa ja se rakennettiin ensin. Tapanila muodostettiin taajaväkiseksi yhdyskunnaksi vuonna 1908 ja yhdistettiin Malmin kanssa Malmi–Tapanilan yhdyskunnaksi vuonna 1915. Vuoteen 1935 mennessä alueelta lohkottiin noin 2 500 asuntotonttia ja Tapanilasta muodostui Helsingin suurin esikaupunki. Kaupunginosa liitettiin Helsinkiin 1946 ja jaettiin Tapanilan ja Tapaninvainion osa-alueisiin vuonna 1959.

Tapanilassa toimi vuosina 1909–1956 yksi Suomen vanhimmista tanssilavoista, paikallisen työväenyhdistyksen omistama Mosabackan lava. Työväenyhdistyksen näyttämötoiminta on jatkunut vilkkaana nykypäiviin saakka. Tapanilasta kotoisin olevia muusikoita ovat muun muassa Erik Lindström ja Pauli Granfelt.

Olkilyhteentiellä on toiminut Björkvallin Taimisto Ky-Plantskola Kb saman suvun hallussa vuodesta 1928. Perheen maille vahvistettiin uusi asemakaava – Töyrynummen puutarhakorttelin kaava, loppuvuodesta 2020 ja yhdelle osalle tästä alueesta on nyt nousemassa Asunto Oy Helsingin Kevätesikko.

Töyrynummella asuu nykyisin n. 3500 asukasta.

Tutustu tulevaan kohteeseen As Oy Helsingin Kevätesikko.

 

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.