Tutustumme tässä Mestat Kunnossa -blogikirjoituksessa Ruskeasuohon asuinalueena ja sen monipuolisiin harrastus- ja ajanviettomahdollisuuksiin unohtamatta alueen historiaa. Sauvontie 6- tontin Mesta Oy:lle myynyt Kalevi Rantanen kertoo Ruskeasuon historiasta ja sen eri vaiheista tässä artikkelissa. Ruskeasuo on kehittynyt puutalovaltaisesta naapurustosta yhdeksi Helsingin suosituimmista asuinalueista.
Vanhasta ajurikylästä Helsingin halutuimmaksi asuinalueeksi

Ruskeasuo, asuinaluetta / Grünberg Constantin, valokuvaaja 1953
Ruskeasuo on Helsingin kantakaupungin luoteiskulmassa sijaitseva perinteikäs kaupunginosa. Alue on niin haluttua, että myyntiin tulevat asunnot menevät usein kaupaksi päivässä. Matkaa Helsingin ydinkeskustaan on vain viisi kilometriä, mikä entisestään lisää paikan vetovoimaa.
Ruskeasuo on vuosisadan vaihteessa rakennettu ajurikylä. Tuohon aikaan kaikki talot olivat puutaloja, talojen yhteydessä oli poikkeuksetta hevostalli ja valtaosa asukkaista ajoivat ammatikseen vossikkaa. Kesäisin hevosvaunuilla ja talvisin reellä henkilöliikennettä hoitaneet vuokra-ajurit eli vossikat olivat autoja käyttävän taksiliikenteen edeltäjä. Uudet Mesta-kodit rakentuvat tontille, jonka alkuperäinen rakennus rakennettiin vuonna 1908 ja jonka alkuperäinen omistaja toimi vossikka-ajurina.
“Monet kerrat sain istua vaarin vossikan kyydissä.”, muistelee tontin Mestalle myynyt
Rantanen.
Ja muistoja Ruskeasuosta hänelle on kertynytkin 82 vuotta siellä asuttuaan. Rantasen talo oli viimeisiä Ruskeasuolla säilyneitä puutaloja, mutta ison kiinteistön pito ja pihanhoito saivat lopulta väistyä asumisen helppouden painaessa vaakakupissa enemmän.
Vanhan tilalle uutta – uudelleen rakentaminen käynnistyy
Ruskeasuon uudelleen rakentaminen käynnistyi heti sodan jälkeen. Puutalokanta purettiin ja tilalle alkoi rakentua muun muassa kolmi-nelikerroksisia pienkerrostaloja.
“Naapuripojan isoisä työskenteli ensimmäisen pienkerrostalon rakennustyömaalla yövartijana
ja me veimme hänelle kahvia.”, Rantanen kertoo.
Ruskeasuo ei kuulunut Helsinkiin, vaan Haagan kauppalaan ja tästä syystä alueella vaikutti vielä tuolloin torpparilaki. Haagan kauppalan torpparit ja mäkitupalaiset, jotka asuttivat Ruskeasuota saivat lunastaa vuokra-alueensa, kun Helsingin kaupunki alkoi rakentaa Ruskeasuolla. Uusia taloja rakentui runsaasti olympiavuodesta 1952 alkaen. Osa näistä taloista on edelleen olemassa alueella sijaitsevan sairaalan läheisyydessä.
Naapureina metallikutomo ja Elanto

Elannon sekatavaramyymälä n:o 55. Ruskeasuo / Tuntematon, valokuvaaja 1934 n
Ruskeasuon ratsastustalli on sijainnut samalla paikalla jo ennen sotia ja poliisihevostoiminta on edelleen tänä päivänä keskitetty Ruskeasuolle. Poliisiasema on sittemmin siirtynyt muualle. Ruskeasuolla toimi entisinä aikoina myös metallikutomo, jolla oli iso tehdasrakennus. Kutomossa valmistettiin muun muassa metallista verkkoaitaa. Myös Elannon elintarvikemyymälä sijaitsi Ruskeasuolla muiden pienempien liikkeiden kanssa.
Palvelut ovat edelleen lähellä, vaikka isommat kaupat ovatkin siirtyneet kauppakeskuksiin ja keskustaan. Urheilusta ja liikunnasta nauttiville Ruskis on ihanteellinen; ihan vieressä sijaitseva Helsingin keskuspuisto tarjoilee upeat lenkkeilymaastot ja talvisin hyvin hoidetut ladut, jotka lähtevät Laakson kentältä ja kiertävät koko keskuspuiston.
Kylämäisyys houkuttelee
Laakson sairaala sijaitsee lähellä ja Ruskeasuo kuuluu Laakson terveyskeskuksen piiriin. Ruskeasuolla on useita päiväkoteja, eikä koulutkaan sijaitse kaukana. Päiväkoti Muksulaakso ja päiväkoti Ruskeasuo sijaitsevat lähellä ja päiväkodit käyttävät ahkerasti keskuspuiston ulkoilumahdollisuuksia hyödykseen. Myös valtion erityiskoulu, Valteri-koulu Ruskis, toiminnallaan edistää yhdenvertaisuutta. Valteri on Opetushallituksen alaisuudessa toimiva valtakunnallinen oppimis- ja ohjauskeskus, joka tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin.

Liikennelaitoksen partioauto raitiolinja 10:n pääteasemalla Ruskeasuolla / Laitila Unto, valokuvaaja 1971
“Ruskeasuo, eli Ruskis on kuin pieni kylä. Se on varmasti suurin syy miksi itsekin viihdyin
alueella niin pitkään. Ja onhan se kiva, että kympin ratikalla pääsee kymmenessä minuutissa
keskustaan”, Rantanen miettiin.
Mannerheimintielle, ihan uusien Mesta-kotien lähelle on juuri avattu hotelli Valo Hotel & Work ja sen yhteyteen laadukas ravintola. Hotellin ravintola, Bistro ELO, tarjoilee aamiaista, lounasta ja illallista. Ravintolassa voit nautiskella pohjoismaisista mauista ja rennosta tunnelmasta. Saman hotellin tiloissa sijaitseva Lounge & Bar SUO hurmaa mystisellä ja ennakkoluulottomalla tunnelmallaan.
Mikäli sinua kiinnostaa kuulla enemmän yhteisölliselle Ruskeasuon asuinalueelle rakentuvista Mesta-kodeista, niin ota meihin rohkeasti yhteyttä!