Asumisen trendeissä on nähtävissä vahva yhteisöllisyyden kaipuun kasvu, sekä juuri omaan elämäntilanteeseen sopivan, omannäköisen kodin löytäminen. Arkeen kaivataan palveluita ja luksusta. Olemme siirtymässä elämysyhteiskuntaan, jossa elämää helpottavien palveluiden saatavuuden tärkeys korostuu.

Tutustumme tässä Mestat Kunnossa -blogikirjoituksessa asumisen trendeihin vuonna 2020.

Lähellä luontoa, palveluiden keskellä

Suomalaiset haluavat asua luonnon lähellä, myös kaupungissa. Tulevaisuuden kodeissa korostuvat yhteiset viheralueet, suuret lasitetut parvekkeet ja jopa kattojen hyödyntäminen viherrakentamisessa. Omalla pihalla, tai parvekkeella harrastetaan kaupunkiviljelyä ja yrtit istutetaan monessa kodissa ruukkuihin heti keväällä.

Myös kaupunkien kasvavat reuna-alueet kiinnostavat. Omassa kodissa, vähän kauempana keskustasta moni voi toteuttaa unelmiaan, kun asunnot ovat isompia. Yrittäjät voivat esimerkiksi löytää omasta kodista tilaa oman ammattinsa harjoittamiseen, tai harrastelija moneen tekemiseen.

Muunneltavuus avainasemassa

Koti hankitaan yleensä juuri tietyltä alueelta, tai tiettyyn elämäntilanteeseen sopivaksi. Siksi muunneltavuus korostuu tulevaisuuden asumisen trendeissä. Ihmiset haluavat kodin muuntautuvan heidän elämäntilanteidensa mukaan.

Neliöt kuitenkin maksavat paljon varsinkin pääkaupunkiseudulla ja jo nyt voidaan nähdä trendinä pienemmissä kodeissa asuminen. Turhan tavaran haalimista pyritään välttämään ja autotalleissa saattaa jopa nähdä säilytettävän autoja kaikenlaisen muun roinan sijaan.

Pysyvyyttä, laadukkuutta ja kestävyyttä arvostetaan sekä rakentamisessa että sisustamisessa.

Yhteisöllisyys korostuu

Yhteisöllisyys korostuu tulevaisuuden asumistrendeissä selkeästi. Suomalaiset haluavat tuntea naapurinsa ja asumisen ympärille voidaan nähdä muodostuvan palveluita. Kerrostaloasumisessa esimerkiksi halutaan nähdä koko kortteli oman kodin jatkeena. Uudenlaisille palveluille ja liiketoimintamalleille on juuri nyt paljon kysyntää.

Myös pientaloasumisessa yhteisöllisyyttä haluttaisiin kasvattaa ja esimerkiksi autojen ja muiden tavaroiden yhteiskäyttö nousee selkeänä asumisviihtyvyyteen liittyvänä trendinä suomalaisten keskuudessa. Kaikkea ei tarvitse itse omistaa, kun esimerkiksi digitalisaatio auttaa toimivien varausjärjestelmien toteuttamisen kanssa.

Mikä asumisen trendeistä on sinulle tärkeä? Haluatko kuulla lisää kotimaisista Mesta-kodeista? Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uusista kohteistamme ja vinkeistämme asumiseen liittyen. Voit myös lukea viimeisestä kirjoituksestamme viisi hyvää syytä, miksi valita uudiskohde seuraavaksi kodiksi.